maanantai 4. heinäkuuta 2016

Menossa väärään suuntaan

Hops, melkein vuosi mennyt taas edellisestä postauksesta. Miten ihmeessä?

Siinä missä vielä viime postauksen aikoihin meni ihan kivasti ja paino oli alimmillaan, niin nyt tilanne on lähtenyt toiseen suuntaan. Tuntuu, etten osaa syödä enää ollenkaan fiksusti, olen koukuttunut epäterveelliseempään ruokaan ja sokeriakin menee. Oon ollut vuosia sokeriaddikti ja nyt kun täytän pian 26 vuotta, en ole voinut olla miettimättä, mitä mun terveydelle vielä tapahtuu jos en saa tätä loppumaan. Pelkään että saan vielä syövän, diabeteksen ja vaikka mitä muuta. Viime aikoina olen ollut väsynyt ja huonovointinen (varmasti paljon ruokavalion syytä), lisäksi stressaantunut töistä niin, että olen saanut kunnon niska-hartiaongelmat ja lopulta tilanne eskaloitui vielä paniikkioireiluun. Olen nyt käynyt lääkärillä ja fyssarilla ja noiden kahden osalta asiat ovat menneet parempaan suuntaan.

Lisäksi kävin tänä keväänä ensimmäistä kertaa 8 vuoteen hammaslääkärillä. Pelkäsin niin kovin, että aloin itkeä heti ajanvarauspuhelun jälkeen. Menin yksityiselle ja sain ajan lääkärille, jota suositeltiin pelkopotilaille. Huoneeseen päästyäni aloin itkeä taas melkein saman tien ja lääkäri sai vaivoin minusta sen verran irti, että ymmärsi mistä pelko johtui: siitä, että pelkäsin mitä suusta löytyy noin pitkän ajan jälkeen. Olin jo vuosia katsonut peilistä, että mun alahampaat ovat jotenkin syöpyneet juurista. Hammaslääkärissä kuitenkin selvisi, että se oli vain hammaskiveä. HAMMASKIVEÄ! Olin murehtinut sitä niin ja googlaillut itselleni kaikki mahdolliset diagnoosit. Hammaskiven lisäksi yhden vanhan paikan viereen oli alkanut tulla uutta reikää, joka paikattiin. Siinä kaikki, suuni oli hyvässä kunnossa. Helpotus oli valtava kaiken sen murheen jälkeen ja hampaatkin näyttävät nyt hyvältä, kun hammaskivi poistettiin. Sokerinkulutuksen määrään nähden on kyllä uskomatonta, että hampaat olivat ihan kunnossa. Enää en anna tarkistusvälin venyä noin pitkäksi ja hoidan muutenkin hampaita jatkossa tunnollisesti, kuten toki olen muutenkin tehnyt tässä sokerinsyönnin ohella.

Jep, mutta siis painan nykyään jotain 62-63 kiloa, eli kymmenessä kuukaudessa paino on noussut 5-6 kg ja siis juuri ja juuri lievän ylipainon puolelle ollaan taas siirrytty. Alle 62 kiloa on pituiselleni normaalipainon rajoissa.

Kierre on kauhea. Kun syö rasvaista ruokaa ja sokerisia herkkuja, niin niihinhän ollaan jääty koukkuun ja lujaa. Väsyttää, nukuttaa ja lihominen surettaa, joten ei ole voimia kunnolla tehdä asialle mitään. En jaksa harrastaa liikuntaa ja kun en liiku, niin terveellisemmin syöminen tuntuu vaikealta.

Enkä mä edes tiedä, mitä söisin. Syöminen ja ruokavaliot ovat niin pinnalla taas, ja kaikki kyseenalaistetaan. Mitä sitä oikeasti pitäisi syödä? Virallisterveellinen kyseenalaistetaan, lihansyönti kyseenalaistetaan, fitness-ruokavalio kyseenalaistetaan, hiilarit kyseenalaistetaan, karppaus kyseenalaistetaan..

Itse olen (edelleen) kaikkia ääripäitä vastaan, eli en halua lähteä ihan kokonaan vegaaniksi vaikka kasvispainotteisia ja jopa vegaanisia aterioita joskus teenkin, tai jättää kaikkia hiilareita saati lähteä fitness-juttuihin. Haluaisin kyllä syödä kasvispainotteisesti ja välillä liha-/maitotuotteita käyttäessä suosia luomua. Vältellä lisäaineita ja turhaa sokeria. Yrittää olla käyttämättä liikaa viljoja ja perustamatta ruokavaliota leipään ja pastaan. Olla lähtemättä mihinkään superfood-maailmaan vaan suosia kotimaisia "superfoodeja". Mut en mä tiedä onko mun ajatukset syömisestä oikein, enkä mä edes osaa noudattaa noita mun omia linjauksiani.

Välillä tuntuu, että pitäisi saada jotain apua ammattilaiselta, mutta kenen sanaan voi luottaa? Entä jos en ole samalla linjalla ravitsemusterapeutin tai vaikka jonkin pt:n kanssa, kun koulukuntia löytyy joka lähtöön?

Oma hyvinvointi ja jaksaminen olisi tietysti yksi hyvä mittari sopivaa ruokavaliota hakiessa, mutta kun en ole koukultani päässyt edes kokeilemaan. Eikä edes tee mieli mitään ruokia tällä hetkellä. Ruokaa tulee kyllä tehtyä, mutta jotenkin aina on niin vaikea keksiä, mitä sitä söisi. Yksi iso ongelma on myös aamu- ja välipalat. Leipää? Ei.. Maitojogurttia, ei, munakasta, ei.. Puurokaan ei maistu, varsinkaan nyt kesällä. Mitä ihmettä sitten söisin?

Että tällaisessa suossa ryvetään. Toivottavasti tämä kirjoittaminen olisi taas tällä erää ensimmäinen askel parempaan, ja ihan tosissani lähtisin nyt muuttamaan asioita. Viiden kilon painonnousu ei vielä ole maailmanloppu (tässäkin on kuitenkin ihan turvotuspöhöt mukana), enkä ole lähelläkään sitä mitä pahimmillani painoin. Ihan hyvillä mielin voisin taas lähteä parantamaan omaa hyvinvointia ja pudottamaan painoa.

Nyt vaan jostain voimia siihen. Auttaisikohan oman blogin lukeminen? Tai muiden blogien? Linkatkaa ihmeessä, jos tiedätte aktiivisia tämän aihealueen blogeja! :)

10 kommenttia:

  1. Hei! Hienoa kuulla sustakin pitkästä aikaa. Mulla on sama ongelma ku sulla eli sokeri. Sitä on melkeimpä mahdotonta vastustaa.
    Sehän olis hyvä idea lukee niitä vanhoja tekstejä ku sähän oot syöny terveellisesti sillon aikasemmin. Sieltä voi löytyy apua.
    Yks välipala vois olla Skyr rahka. Se on proteeinipitonen ja vaan vähän hiilareita ja niitähän on makuja jokalähtöön.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moikka! Kiva kun kävit kommentoimassa. Taidan tosiaan lukea omaa blogia läpi joku ilta.

      Skyr on kyllä ravintoarvoiltaan ok ja joskus sitä söinkin, mutta nykyään ne eivät enää maistu niissä olevien makeutusaineiden vuoksi. :/ Vähän tekopyhää toki, kun toisaalta syön karkkia, joka sekään ei mitään terveysravintoa ole.. :D Mutta tarkoitushan olisi turhasta sokerista ja karkeista vielä joskus päästä eroon!

      Poista
  2. Täällä ollaan sun tukena ja useita kiloja lihoneena! :D Aivan varmasti osaat syödä kevyesti ja oikein, kunhan vaan maltat olla pari viikkoa ilman herkkuja! Sitten se taas helpottaa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Samassa veneessä siis. :) Toivon niin, tuntuu vaan kaikin puolin mahdottomalta tehtävältä!

      Poista
  3. Heippa! Ihanaa, että kirjoitat pitkästä aikaa. :) Oon paininut itsekin pitkään sokerin kanssa, ja ollut niin sanotusti hiilarikoukussa. Itselläni on auttanut se, kun olen kieltäytynyt sokerista keinolla millä hyvänsä muutaman päivän ajan, niin siitä seurannutta mahtavaa oloa ei halua enää pilata sokerilla! Pahimman sokerihimon iskiessä olen soittanut hyvälle ystävälleni, jolloin en ole sortunut syömään sokeria. Ja mainittakoon vielä se, että riittävä proteiininsaanti vähentää ainakin omalla kohdallani sokerinhimoa. :) Kaikkea hyvää sulle jatkoon, ja ois kiva kuulla jatkossakin miten sulla menee sokerin ja tavoitteesi kanssa! Oona

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kun kävit jakamassa kokemuksesi, lohduttavaa kuulla että koukusta voi päästä. :) Mullakin joskus auttanut tuo, että väkisin ollut hetken ilman, ja sitten on helpottanut. Tänään yritän oikeasti olla ilman ja tein nyt niin, että jätin maksukortit kotiin ja pyysinpä vielä miestä käymään puolestani kaupassa, jotta en menisi lähellekään kauppaa.. Katsotaan, kuinka käy!

      Poista
  4. Tervetuloa takaisin! :-) Tee äkkiä muutos kun vielä ehdit - viisi plussakiloa on vielä helppo nitistää. Älä missään nimessä odota että kaikki kilot tulee takaisin korkojen kanssa niin kuin minä hölmö elämän stressin kera tein. Täällä edelleen tsemppaamassa ja itsekin laihduttamassa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Kiva, että vanhoja tuttuja on vielä maisemissa näin pitkän tauon jälkeenkin. :) Ja kyllä, tässä ollaan parhaillaan heräilemässä siihen, et nyt pitää saada stoppi painonnousulle. Toivottavasti onnistun.

      Tsemppiä jatkoon, sinnikkäästi olet jaksanut jatkaa takapakista huolimatta. :)

      Poista
  5. Pitkästä aikaa, tervetuloa :) oon seurannut sun blogia melkein alkuajoista saakka, eri tilillä vain. Itse laihduin viime vuonna noin 11 kg, ja tänä vuonna oon laihtunut vain kolmisen kiloa. Hups. Mutta kun normaalipainon ylärajaan pääsee, niin ei tahdo enää kilot lähteä :D. Aamu- ja iltapalat yms. on mullekin ongelma, kun kesällä ei maistu mikään. Raikas marjoista tehty smoothie maistuu kyllä aina. Sinne voi laittaa maitorahkaakin sekaan, niin saa vähän proteiinia. Ei varmasti joka välipalalla maistu, mutta jos edes joinakin päivinä :). Itse oon luottanut pitkälti lautasmalliin, eli puolet lautasesta salaattia ja loput sitten proteiinia ja hiilareita. Aina ei löydy salaattia kaapista, silloin syön vähän enemmän muita ruokia ja pyrin syömään hedelmiä vaikka iltapalaksi. Tärkein on varmasti saada herkkuja vähemmäksi ja enemmän kasviksia ja liikuntaa, sillä pääsee jo aika pitkälle!

    http://turkoosivadelma.blogspot.fi/

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oho, kiva kuulla että oot noin pitkään pysynyt matkassa mukana. :) Ja hienosti oot saanut painoa pudotettua!

      Totta, tuntuu että normaalipainon yläraja on se joku ihmeellinen maaginen raja, johon tyssää. Joutuu ihan tosissaan tsemppaamaan, että jotain edistystä tapahtuisi.

      Kiitos ateriavinkeistä, smoothie voisi olla sellainen, joka minullekin maistuisi. Ainut huono puoli on jatkuva blenderin pesu, kamalaa hommaa! :D

      Poista

Kiitos kommentistasi! :)