torstai 12. kesäkuuta 2014

Hampaat pilalla

kuva
Mulla on aina ollut hyvät, suorat ja kauniit hampaat - ei koskaan reikiä sinne 18 ikävuoteen mennessä. Mutta entä nyt 18-23-vuotiaana? EN TIEDÄ! Tässä on siis vierähtänyt jo viisi vuotta viime käynnistä, ja tämän viiden vuoden aikana sokeria on tullut kulutettua tosi paljon.

Tästä on nyt tullut aikamoinen peikko. Mä en uskalla millään mennä hammaslääkäriin enää. Pelkään mahdollisesta poraamisesta ja muusta aiheutuvaa kipua, mutta ihan kaikkein eniten pelkään kuulla lääkärin sanomana, että mitä mun hampaille on tapahtunut. En halua istua siihen piinapenkkiin ja kuulla,  että mun hampaat ovat syöpyneet pilalle ja ovat täynnä reikiä ja kaikkiin pitää tehdä juurihoito tai mieluiten poistaa kokonaan ja hankkia tekarit. Ja koko hoitohan sitten maksaa omaisuuden.

kuva
Mulla ei ole ollut mitään kunnon hammassärkyjä, mutta epäilen, että reikiä on silti, ja paljon saattaakin olla. Joskus tunnen hampaissa ohimenevää jomotusta. Kylmä ilmavirta tuntuu ikävältä hampaissa. Lisäksi näen peilistä, että hampaat ovat jotenkin oikeasti syöpyneet ienrajasta. :( En usko, että kulumat näkyvät kauas, mutta peilistä suuhun katsoessa hampaiden alarajassa on ihan kunnon koloja. Luojan kiitos hampaat ovat edes suht valkoiset, joten viitsin sentään hymyillä normaalisti.

Edes sokerin syönnin myötä kertyneet kilot eivät harmita mua yhtä paljon kuin sokerin syönnin aiheuttamat hammasvauriot. Voi kunpa voisin mennä ajassa taaksepäin.. Kilot saa pois, mutta mikään ei enää tuo ehjiä hampaita takaisin.

Tiedän kyllä, että järkevintä olisi mennä sinne hammaslääkäriin mitä pikimmiten. Asian pitkittäminen vain pahentaa asioita entisestään. Kai sen tuomion sitten jotenkin kestää pyörtymättä, kerta siinä tuolissa makaa jo valmiiksi. Olen päättänyt, että viimeistään heti siinä kohtaa, kun saan tuon opiskeluasian lopullisesti pois päiväjärjestyksestä (PIAN!), menen hammaslääkäriin. Kävi miten kävi. Askel kerrallaan poistan näitä ahdistuksen aiheita - ensin opinnot, sitten hammaslääkäri.. siinä kaksi suurinta stressinaiheuttajaa tällä hetkellä.

Jakakaa ihmeessä omia kokemuksianne aiheesta, jos jotain tulee mieleen! Nyt olisi (taas) kaikki vertaistuki tarpeen.

20 kommenttia:

 1. Kannattavaa varata se aika, niin sitten sinne on vähän niinkuin pakko mennä! Mua kans jännitti mennä ja varsinkin kun poltan, mutta en kehtaa sitä kellekkään ikinä myöntää ja join tosi paljon energiajuomia, varsinkin beibegeenejä metsästämässä -blogin pitämisen aikana. Sitten vaan menin ja olin jo valmistautunut kauheeseen ripitykseen, mutta ainoa toimenpide oli hammasiven poisto! Eli kun sitä käyntiä pelkää jo valmiiks niin tuntuu, että siel suussa on paljon pahemmat vauriot, kun oikeasti on:) eli rohkeesti vaan!

  ps. onnea hienosta pudotuksesta! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heh joo, ajanvaraus ei tunnu niin pelottavalta (etenkin kun jonotusaika saattaa kuitenkin olla pitkä), kuin itse hammaslääkäriin meno. Kuitenkin sit kun se aika on varattu, sinne on myös mentävä kun aika koittaa, ja ehkä ne asiat siitä sitten hoituvat. Kiva kun jaoit oman kokemuksesi, saas nähdä mikä mun tuomio on sitten kun lääkäriin asti joskus pääsen. Kiitos! :)

   Poista
 2. Ymmärrän pelkosi! Mä olen aina pitänyt tarkasti huolta mun hampaista, teininä jopa ihan pakkomielteeseen asti (saatoin harjata hampaita illalla tunninkin).. Karkkia ja herkkuja oon syönyt enemmän kuin laki sallii, tykkään limuista ja happamista herkuista. Esim. sitruunaa ja raparperia syön ihan tuoreeltaan, koska ne on namia. Oon silti ollut tosi laiska käymään hammaslääkärissä varsinkin nyt aikuisiällä. Kouluaikana tuli käytyä säännöllisesti kun se kuului siihen kouluterveydenhuoltoon. Reikiä mulla on ollut koko elämän aikana kaksi.

  Muutama vuosi sitten kävin ekaa kertaa hammastarkastuksessa kouluaikojen jälkeen, ja silloin viime käynnistä (opiskeluaikana) oli vierähtänyt joku 3 vuotta. Hammaslääkäri ensin kauhisteli pitkää tarkastusväliä, mutta sitten kun se oli rapsinut vähän hammaskiveä niin passitti mut kotiin sieltä ja sanoi että voin jatkossakin pitää tarkastusvälin pitkänä kun ei siellä mitään ollut, paitsi vinksottavat viisaudenhampaat jotka sitten vähän myöhemmin poistettiin.

  Nyt viime kuussa kävin taas hammastarkastuksessa ja tuosta edellisestä kerrasta oli kulunut n. neljä vuotta. Hammaslääkäri taas kerran kauhisteli pitkää tarkastusväliä, mutta sitten ei siellä ollut taaskaan mitään paitsi toisesta niistä aikoinaan poratuista rei'istä oli irronnut paikka. Sen ne vaan laittoi takaisin ja taas rapsivat vähän hammaskiveä ja sitten sainkin lähteä ja ne kiittivät vielä iloisesti mukavasta työviikon aloituksesta. :)

  Mullakin välillä hampaita vihloo jos olen syönyt tai juonut jotain kylmää tai hengitän viileää ilmaa suun kautta tai sitten jos olen syönyt karkkia tai niitä happamia hedelmiä. Ei hammaslääkäri silti reiän reikää löytänyt. :) Sulla ei siis välttämättä ole mitään hätää!

  Kannattaa mennä nyt eikä venyttää hoitoväliä vielä lisää, koska vaikka sulle jotain toimenpiteitä jouduttaisiinkin tekemään niin varmasti pääsisit helpommalla nyt kuin vaikka jos odottaisit vielä muutaman vuoden ja suuhun saattaisi ehtiä kertyä lisää ongelmia. Rohkeesti vaan, yleensä hammaslääkärit on ihan kivoja ja ymmärtäväisiä jos sanoo etukäteen että jännittää tai pelottaa. :) Ja mä olen hengessä mukana!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos perusteellisesta kokemuksen jakamisesta! :)

   Lohduttavaa kuulla, että sokeri ja happamat juomat ja ruuat eivät välttämättä saa purukalustoa tuhottua. Sulla on kyllä ollut onnea. Lohduttavaa kuulla myös, että vihlominen ei ainakaan sulla ole tarkoittanut mitään vaurioita.

   Nää sun kokemukset vähän lievittää pahinta pelkoa ja paniikkia asian suhteen. Tosin, jos nyt realistisia ollaan, niin mulla ei kyllä voi olla yhtä hyvä tuuri kun tosiaan näen vaurioita ihan peilistä katsomalla. :( Yritän silti olla tekemästä asiasta mitään maailmanloppua (ainakaan ennen kuin hammaslääkärin kommentit on kuultu. ;))

   Kiitos tuesta, lupaan varata ajan muutaman päivän sisällä!

   Poista
 3. Moi!

  En halua pelotella, mutta mulle tuli yli kaksikymppisenä yhtäkkiä hirveä määrä reikiä :/ Siihen asti ei ollut ollut mitään paitsi maitohampaissa pari reikää. En huomannut rei'stä kuin yhden, sillä hampaat jotenkin "mätänivät" sisältä päin eli pinta oli ihan terveen näköinen, mutta koko hammas sisältä aivan möhjöä. Särkyä ei ollut ennenkuin yhdestä hampaasta lohkesi pala. Kun sitten oli lopulta aivan pakko mennä hammaslääkäriin, kävi ilmi, että kaikissa ns. takahampaissa on jonkinasteinen reikä, useimmissa todella iso. Lohjennut hammas piti poistaa kokonaan, yhteen tehtiin juurihoito ja loput paikattiin.

  Nyt toivon, että olisin käynyt säännöllisesti hammaslääkärissä, olisin päässyt helpommalla ja taatusti halvemmalla. Tarinan pointti siiis on se, että mene sinne hammaslääkäriin oikeasti nyt, äläkä vasta sitten kun! Sitä on turha pelätä, että lääkäri sinua moittisi. Ammatti-ihminen ei tee niin. Paikkaamisessa ym. ei satu muu kuin puuduttaminen ja pienen kivun kestää kyllä, kun tietää, että saa pitää omat hampaat vielä. Jos epäilet vähänkin, että reikiä on, ne on paras hoidattaa niin pian kuin mahdollista, sillä ne eivät parane itsestään, vaan kasvavat vain ja lopulta oikeasti joudutkin juurihoitoihin ja jopa poistoihin.

  Ja saattaahan olla, ettei sinulle ole vielä ehtinyt tulla reikiä, vaan vain kiillevaurioita, mutta sekin on hyvä saada selville. Tsemppiä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moikka!

   Apua, siinä missä edellinen kommentti vähän rauhoitti mieltä, niin tämä sun kokemuksesi lietsoo entistä enemmän kauhua mun mielessäni. Hurjaa. :(

   Kiitos kuitenkin oman tarinasi jakamisesta, tää oli oikein hyvä lisäherätys mulle! Tosiasioiden välttely ja kieltäminen ei auta yhtään mitään. Nyt oikeasti menen sinne hammaslääkäriin pikapuoliin.

   Rukoilen, että mulla olis lähinnä kiillevaurioita, mutta taitaa olla turhan optimistista. :( Kiitos tsempeistä!

   Poista
 4. Ööö... Kirjoitin hirveän pitkän värssyn ja kun painoin julkaise niin se hävisi kuin pieru saharaan :-o Tulikohan se perille?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikä! Ei näy kommenttia. :( saisko vaikka referaattia, jos et kokonaan jaksa kirjoittaa uudelleen? :)

   Poista
  2. Kirjoitin pitkälti samaa kuin muutkin :D Kannattaa varata se aika vaikka kuinka pelottaisi. Itsellä oli 10 vuotta taukoa hammaslääkärikäynnin kanssa ja sitten kuitenkin löytyi vain yksi reikä.. Tosin sitäkin enemmän hammaskiveä ja sen poistaminen oli inhottavaa :p Kannatti kylläkin. Hävisi keltaisuus.. Nyt oon luvannut itselle käydä (myös lääkärin suosituksesta), joka toinen vuosi tarkistuskäynnillä. Eli been there done that ;)

   Poista
  3. Ohoh no 10 vuotta onkin jo pitkä väli! Onneksi suu oli silti kunnossa. Tosta hammaskivestä tuli mieleen, että mua hirvittää vähän sen määrä jo etukäteen.. mulla on aina ollut sitä, myös silloin kun nuorena kävin vuosittain. En muuten tiennyt että hammaskivi voi vaikuttaa hampaiden kirkkauteenkin. :)

   Mut joo, ehdottomasti nyt varaamaan sitä aikaa ja katsomaan, että millaisia tuhoja suusta löytyykään..

   Poista
 5. Nyt kuules nainen!

  Ensinnäkin, muista pestä hampaasi 2x päivässä! Käytä xylitolia ja fluoria sisältävää tahnaa :) Pese myös ienrajat, niin sinne ei tule "syöpyviä" kohtia :) Kotihoito kuntoon siis! Sekä välien puhdistus langalla tai esimerkiks GUM soft picks "joulukuusi" tikuilla=) Samankaltaisia saa myös esim rainbowilta..

  Ja rohkeasti hammaslääkäriin vaan :) Ei ne tuomitse ja jos tuomitsee, niin on todella asiatonta käytöstä. Mitä pikemmin pääset, sen parempi :) Älä mieti etukäteen mitä sielä on, siellä hammaslääkärissä se selviää :) Toivon, että uskaltaudut varaamaan aikaa heti! sinun parhaaksesi<3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No kotihoidossa on kyllä parantamisen varaa! En koskaan mene nukkumaan harjaamatta hampaita, mutta aamulla pesu on välillä jäänyt. Tästä lähtien pesen joka aamu, vaikka olisi kuinka kiire. Mulla itse asiassa on hammaslankaa ja joskus sitä käytänkin, mutta aivan, aivan liian harvoin. Koen sen jotenkin hankalaksi, mutta nyt tänään ostin hammaslankaimia kokeiluun, josko niillä saisi langattua hampaat usein! :)

   Mut kiitos paljon neuvoista ja rohkaisusta. :) Toivotaan, että kohdalle osuisi mukava hammaslääkäri, tää on tarpeeks kova paikka mulle ilman moitteita ja ilkeilyjäkin.

   Lupaan varata ajan tässä muutaman päivän sisällä!

   Poista
  2. Moi! Ihan vinkkinä että hammasväliharjat on tosi kätevä apu hammasvälien puhdistukseen! En ite ennen langannu koskaan, koska se on tosi hankalaa ja aikaavievää, mutta sitte kekkasin ne harjat ja on tosi helppoa, ei mee ku minuutti hampaiden puhdistukseen ku sen tökkäsee hampaan alarajaan ja kaikki töhnät lähtee varmasti pois :)

   Poista
  3. Moi! Mä just tänään bongasin noi hammasväliharjat kaupan hyllyltä tänään! Ennen tätä päivää en edes tiennyt, että sellaisia on olemassa. Tällä kertaa otin lankaimet testiin ensimmäistä kertaa, mutta noita hammasväliharjoja pitää kokeilla jossain vaiheessa myös. :) Varmasti helpompaa kun tavallinen lankaaminen, joka tosiaan on vihoviimeistä puuhaa. :D

   Poista
  4. Jee hyvä! Kokeile niitä hammasväliharjojakin, rakastut! I promise <3 hih

   Poista
  5. Seuraavaks kokeiluun sitten ne! :D

   Poista
 6. Nyt niskasta kiinni ja hammaslääkäriin mars! Vielä ei oo välttämättä vahinkoa tapahtunut, mutta muutaman vuoden päästä tilanne saattaa olla toinen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oot oikeessa, nyt ei auta muu kuin varata aika vaikka kuinka pelottaa kohdata tosiasiat. Ihan uskomatonta, miten olen voinutkin jättää tämän asian täysin taka-alalle. Nyt ihan yhtäkkiä havahduin siihen, että tätä vauhtia tuhoan hampaani! Pahoin pelkään että vahinkoa on tapahtunut jo nyt. :(

   Poista
 7. Oon pienestä asti juonu limukkaa melkeen joka päivä ja syöny paljon sokerisia herkkuja. Koskaan ei oo ollu reikiä eikä merkkejä "syöpymisestä." I think it's in your head.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No sulla on kyllä ollut tuuria! Ja joo, itse asiassa oon kyllä sellainen ihminen, jolla on taipumusta paisutella "ongelmia" etukäteen vain huomatakseni myöhemmin, ettei tilanne ollutkaan niin paha kuin mitä aluksi luulin. Mutta valitettavasti näen hammasvaurioita ihan peilistä, joten ne eivät ole mielikuvitukseni tuotetta. Sitä en vielä tiedä, kuinka paha hampaiden tilanne oikeasti on. :/

   Poista

Kiitos kommentistasi! :)