sunnuntai 20. lokakuuta 2013

Hävikkiä ja häpeää

Pakko tunnustaa, että hävikin minimointi ei ole ihan mun vahvinta alaani, ei todellakaan. Miten se onkin niin vaikeaa syödä kaikki se ruoka, jonka ostaa? Miksi sitä ruokaa aina pilaantuu jääkaappiin?

Viimeksi äsken jouduin heittämään 750 g naudan jauhelihaa suoraan roskikseen. Viimeinen käyttöpäivä oli eilen, mutta olin unohtanut paistaa lihan. Tänään sitten se olikin jo ihan harmaata ja pilalla. Samoin salaattia ja muita kasviksia menee usein roskiin, koska en ehdi koskaan syödä kaikkea ennen kuin ne alkavat nahistua. Mulla on sentään pieni pakastin, johon yritän laittaa vanhaksi menevää ruokaa ennen pilaantumista. Auttaa edes vähän.

Ehkä suurin ongelma mulla on se, etten osaa arvioida realistisesti sitä, paljonko syön tietyssä ajassa. Tai siis osaan, hyvinkin tarkkaan, mutta en sitä, että paljonko syön kotona tietyssä ajassa. Liian usein syön ulkona, tai kavereiden tai vanhempien luona, ja silloin niille päiville lasketut ruuat saavat homehtua jääkaappiin.

Tässä olisi ehdottomasti tsempin paikka, koska ei mulla sitä rahaa loputtomasti ole käyttää ruokaan! Eikä muutenkaan ole ympäristöystävällistä heittää ruokaa roskiin.

Projekti pakastin tyhjäksi ennen muuttoa. :) Viimeisiä ruisleipiä viedään! Päällä mun suosikkileikkelettä eli pippurista naudanpaistia.
Mitäs muuta. Tänään on taas aamulenkki tehty ja ahkeroitu vauhdikas työpäivä, energiaa oon siis kuluttanut ihan kiitettävästi. Nyt vähän läppäriaikaa Avatarin pyöriessä taustalla. Veikkaanpa, että menen aika pian sänkyyn. Ollut taas niin hektinen viikonloppu että onneksi huomenna on maanantai ja saa vähän levätä! :D

Katsoin muuten viime viikolla sen Docventuresin esittämän pätkän Whores' glory. Kertoi siis prostituutiosta Thaimaassa, Bangladeshissa ja Meksikossa. Se laittoi kyllä miettimään ihan tosissaan. Tai siis useinkin yritän laittaa asioitani järkeviin mittasuhteisiin, mutta näitä muistutuksia ei voi koskaan tulla liian usein. Bangladeshissa nainen elää kamalissa likaisissa oloissa ja myy itseään 50 sentin hintaan tullakseen toimeen edes jotenkin. Sanomattakin selvää että vapautta ei ole, mistään meidän ylellisyyksistä puhumattakaan. Tälläkin hetkellä ne viruu siellä vailla tulevaisuutta, sillä välin kun minä istun mukavasti sohvallani omassa kodissani, iltapala mahassa hyvää elokuvaa katsellen. Ei tarvitse edes mainita niitä upeita elämyksiä ja kokemuksia, joita olen elämäni aikana saanut kokea ja joita riittää tulevaisuudessakin.

Ja mä vielä kehtaan jauhaa mun painostani kokonaisen blogin verran ja valittaa siitä, kuinka "onneton" olen viiden liikakiloni kanssa. Hävettää ja mietityttää.

10 kommenttia:

 1. Katoin saman dokkarin ja veti kyllä aika hiljaiseksi. Mutta hei, kun lähtökohdat on niin kovin erilaiset, on mun mielestä ihan oikeutettua hiukan valittaa painostaan. Varsinkin jos se itseään häiritsee! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, loppujen lopuksi pitää elää omien lähtökohtiensa mukaan. Eihän tästä elämästä tulisi yhtään mitään, jos mistään ei voisi nauttia tuntematta huonoa omaatuntoa! :) Aina on joku, jolla on asiat huonommin kuin itsellä. Mutta onhan se silti hyvä saada vähän muistutusta, että ehkä ihan jokaisesta pikkujutusta ei kannata murehtia.

   Poista
 2. Salaatin nahistumiseen on ihan superhyvä konsti. Tai siis siihen, ettei se salaatti nahistuisi. Laittaa ne salaatin lehdet johonkin tupper-astiaan ja sinne vettä. Silleen, että ne lehdet lilluu siellä ihan. Sitten vaan jääkaappiin, ja yön jälkeen ne ovat entistäkin terhakammat!
  Ehkä myös kannattaa alkuun käydä kaupassa hieman lyhyempää aikajaksoa silmällä pitäen, vaikka puoli viikkoa? Mulla on vaikeuksia ostaa riittävästi ruokaa, sitten siellä kaupassa saa ravata koko aijan. Mutta mulle toi pari päivää on aika hyvä aika. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oho, enpä olis keksinyt kokeilla! Eka ajatus on, että se menisi vaan pahemmaksi vedessä. :D Pitää testata tota ens kerralla kun on salaattia taas jääkaapissa, kiitti. :)

   Kaupassa aina tuntuu, että kannattaa ostaa koko viikon ruuat kerralla kun sinne asti on vaivautunut, mutta käytännössä se ei ihan tunnu toimivan.. Yritän jatkossa olla järkevä ja ostaa vähän vähemmän kerrallaa, pakko saada tää ruuan poisheittäminen vähenemään!

   Poista
 3. Me ostetaan kahden päivän ruuat kerralla, ja eipä mene ruokaa hukkaan. Onko edes mitään järkeä ostaa viikon ruokia kerralla kun ne sitten menee kuitenkin roskiin? Itse näkisin sit sen vaivan et kävisin kolme kertaa viikossa kaupassa kun et heittäsin ruuat pois..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tota mun pitäis koittaa muuttaa, koska ruuan pois heittämisessä ei ole koskaan järkeä. :D En haluaisi käydä usein kaupassa, mutta olis se varmaan fiksumpaa ja vaivan arvoista.

   Poista
 4. Ite tykkäisin nimenomaan siks käydä vaan kerran viikossa hakemassa kaupassa ostokset, koska joka kerta sinne kauppaan mennessä siellä niitä kiusauksia kaikista heräteostoksista kun on, varsinkin näin joulua edeltävänä aikana, aijjai! Meillä se vaan ei oikein onnistu kun miehekkeen kanssa asutaan saman katon alla, puolessa viikossa tuo syö sen kaiken, minkä suunnittelin viikoksi riittävän :D Itehän en ruoka-ruokaa kamalasti syö mut tosiaan ongelma on ne karkit, keksit, sipsit, limpparit mitä turhan usein tarttuis matkaan kun usein kaupas käy :s toki sit vähä toinen juttu osata tosiaan viikoks arvioida jääkaappiin se tarvittava ruokamäärä kun yksin asuu, muistan kun miehekkeen armeija-aikana aina sai heittää kaikkee roskiin kun olikin jäänyt syömättä joku ja ehtinyt pilaantuun :) Hyvä nyrkkisääntö on, että kaikki minkä voi pakastaa, nii pakastimeen, saa ne sieltä sitte sulatettua kun niitä tarvii :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haha vähän sama homma! Pitäis kai luottaa itteensä enempi ja rohkeesti vaan käydä useammin jos sillä sais hävikkiä pienennettyä. Nojoo mies tietty vaikuttaa tuohon aika paljon! Itellä ei sitä "ongelmaa" tällä hetkellä ole.. en tosin valittais, vaikka oliskin. ;) Pakastaminen pelastaa kyllä paljon, harmi vaan kun toi mun kaappipakastin on ihan pieni ja sinne pitää mahtua koirankin ruokaa. Ei saa ihan kaikkea pakastettua. :/

   Poista
 5. Mä teen usein niin, että paistan jauhelihan (tms.) ja jaan sen valmiiksi annosrasioihin ja pistän pakkaseen. Siellä se ei mene miksikään ja sieltä on helppo ottaa annos kerrallaan sulamaan :) Salaattien, kurkun ja tomaattien kanssa olen reipastunut ja pilkkonut niitä valmiiksi jääkaappiin astioihin. Aika vaivatonta koostaa salaatti valmiiksi pilkotuista paloista :) Muuten ne jäisivät jääkaapin vihanneslokeroon pehmenemään. Leivät pistän aina suoraan pakkaseen ja otan sieltä yms. tällä tavoin olen saanut hävikin määrää omassa pienessä ruokataloudessani vähennettyä huomattavasti, eikä muuten tule syötyä ylimääräistäkään kun kaikki on pakkasessa jäässä :D

  -Hanna
  hansuhoo.blogspot.fi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tota oonkin tehnyt broilerin rintafileiden ja just leivän kanssa, ja hyvin toimii kyllä! Niin kätevää. :) Rehuja en oo kokeillut pilkkoa valmiiksi, koska pelkään että ne nahistuu nopeammin silleen. Tiedä sitten onko sillä niin väliä että onko pilkottuna vai ei. Mut ainakin periaatteessa toi, että urakoi kerralla useamman annoksen valmiiksi, auttaa tosi paljon pysymään suunnitellussa ruokavaliossa. Ei tuu turvauduttua kiireessäkään huonoihin aterioihin.

   Haha älä muuta sano, toi on oikeen hyvä syömisen rajoitin, että kaikki ruoka on jäässä.. Ei pysty niin vaan santsaamaan ja napsimaan ylimääräisiä. ;)

   Poista

Kiitos kommentistasi! :)